#63 Landgoed Clingendael
Donderdag 20 juni 2019, categorie: Stedentrip, natuur en uitjes, Karlijn Embrechts
In “Op pad met Fletcher” laten we je alle plekken in Nederland zien waar je echt moet zijn geweest! Denk aan bekende bezienswaardigheden, prachtige natuurgebieden, bijzondere musea of lokale evenementen. Hoeveel plekken kun jij al afstrepen van de lijst en welke wil je absoluut nog bezoeken? Deze keer bezoeken we Landgoed Clingendael.
Geschiedenis van Landgoed Clingendael
Landgoed Clingendael is één van de mooiste landgoederen van Nederland. Het prachtige landgoed tussen Wassenaar en Den Haag kent een eeuwenoude geschiedenis. In de 16e eeuw bestond Clingendael uit een boerderij met een buitenplaats. De eeuwen erna werd deze boerderij vervangen door een landhuis en de tuin werd vormgegeven in een Franse stijl met symmetrische patronen en buxushagen.
In de 19e eeuw kreeg de adellijke familie Van Brienen het landgoed in bezit. Een tuinarchitect werd gevraagd om de oorspronkelijke tuinarchitectuur te vervangen door een Engelse landschapsstijl. Freule Daisy was de laatste Van Brienen, die tot haar dood in 1939, op het landgoed heeft gewoond. De prachtige Japanse Tuin, die tot op heden nog steeds te zien is op het landgoed, is tot stand gekomen door deze vrouw.
Familie Van Brienen heeft het landgoed in 1954 verkocht aan de gemeente Den Haag. Het landhuis werd in 1975 grondig verbouwd en in 1982 vestigde kennis- en studiecentrum Instituut Clingendael zich er.
De Tuinarchitectuur
De tuinkunst van 1818 is nog steeds erg goed zichtbaar op het landgoed. Naast de Japanse Tuin bevinden zich in het park ook een Oudhollandse tuin, het Sterrenbos, een slangenmuur, een boerderij en een theeschenkerij.
De Japanse Tuin
Het pronkstuk van Clingendael is toch wel de Japanse Tuin. De tuin heeft een hoge historische waarde omdat het met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter de grootste en oudste Japanse tuin van Nederland is. De tuin is maar een korte periode (mei/juni/oktober) per jaar geopend vanwege de zeldzame bomen en planten die er groeien.
De Theeschenkerij
Het ideale startpunt voor een wandeling of fietstocht door het prachtige natuurgebied is toch wel de theeschenkerij. De theeschenkerij is gevestigd in het voormalige logeerhuis van het landgoed. Bij mooi weer is ook het pittoreske terras geopend.
Wandelen in Clingendael
Clingendael is een echt wandelpark. Het grootste deel van de paden zijn verhard waardoor het ook voor rolstoelgebruikers en kinderwagens erg toegankelijk is. Op het landgoed kun je twee routes volgen met ieder een andere afstand. Ook loopt er een ruiterroute door het duinbos van Landgoed Clingendael.
Verder is er natuurlijk ook gedacht aan de kinderen. Achter Huys Clingendael en de Oud-Hollandse Tuin is speeltuin De Gees te vinden. Hier kunnen de kids heerlijk klimmen op het klimfort of spelen in de speelweide.
Honden zijn alleen welkom als deze aangelijnd zijn. Er zijn enkele losloopgebieden op het landgoed te vinden.
Bereikbaarheid
Landgoed Clingendael is het hele jaar gratis toegankelijk. Het landgoed is te bereiken via de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. Andere ingangen zijn te vinden op de Van Alkemadelaan, de Ruychrocklaan en de Van Ouwenlaan.
Overnachten in de buurt
Wil je een bezoekje brengen aan Landgoed Clingendael en dit combineren met een overnachting? Dat kan! Op minder dan 20 minuten fietsen bevinden zich Fletcher Hotel-Restaurant Leidschendam-Den Haag en Fletcher Stadshotel Den Haag.