Vliegbasis Twenthe
Ontdek de geheimen van Vliegbasis Twenthe! Het vliegveld, ooit gebruikt voor echte vluchten, heeft hedendaags de functie als evenementenlocatie. Het is een locatie met veel geschiedenis en er zijn verschillende activiteiten die je kunt ondernemen. Wat dacht je van een rondleiding over het terrein? Of ga je toch liever de omliggende natuur in?
Geschiedenis
Vliegbasis Twenthe is aangelegd in 1931. KLM hield tussen 1932 tot en met 1939 dagelijks een lijndienst tussen Schiphol en Twente. In 1937 werd er een luchtvaarttentoonstelling gehouden en werden er rondvluchten gemaakt met diverse Douglas vliegtuigen. In 1939 werd het vliegveld gesloten en gebruikt voor militaire doeleinden. In 1940 kwam het vliegveld in handen van de Duitsers, die een omvangrijk militair complex lieten bouwen: de Fliegerhorst. De Duitsers hadden het militaire complex zo gebouwd dat het leek op een normaal Twents dorpje. Maar schijn bedriegt: de gebouwen deden dienst als bunkers en hadden stevige en dikke muren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het vliegveld meerdere keren gebombardeerd door de geallieerden. In 1945 kwam het vliegveld in handen van de Britse geallieerden. In 1946 werd het vliegveld overgedragen aan Nederlandse luchtstrijdkrachten. In 2003 kwam er bericht vanuit Den Haag over een toekomstige sluiting van de vliegbasis. Dit gebeurde officieel in 2007. In 2017 is Vliegbasis Twenthe officieel geopend voor publiek.
Natuurgebied
Rondom de vliegbasis is er ruim 130 hectare aan natuurgebied te vinden. Het natuurgebied is een belangrijke broedplaats voor verschillende diersoorten, zoals de veldleeuwerik. Er leven nog meer diersoorten in het natuurgebied, zoals reeën, dassen, de levendbarende hagedis, de grauwe klauwier en vleermuizen. Doordat er vroeger veel vliegtuigen vlogen, is er ruim 25 jaar lang gemaaid in het natuurgebied om zo aanvaringen met grote vogels te voorkomen. Doordat de grond hierdoor is gaan verschralen, ontstonden er bloemenzeeën met zeldzame bloemen zoals de rietorchis. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes door het natuurgebied.
Activiteiten
U kunt diverse excursies boeken, zoals een natuurexcursie of de Koude Oorlog wandeling. Daarnaast zijn er veel objecten in het gebied die je kunt ontdekken. Wandel langs het herinneringspad, waar je persoonlijke en aangrijpende verhalen kunt lezen over de Tweede Wereldoorlog. Loop langs Graf Blijdenstein, waar een aantal leden van de familie Blijdenstein is begraven en wordt gekenmerkt door zwerfstenen. Ontdek de gefechtsstand, een “gevechtspost” langs de Nederlands-Duitse grens. Hier kun je funderingen en vloeren zien die nog zichtbaar zijn. Ook zijn er in de omgeving diverse splitterboxen die je kunt bekijken: plekken om vliegtuigen te camoufleren en te beschermen. Je kunt diverse markestenen langs de weg vinden. Dit zijn stenen die de grenzen van middeleeuwse gronden markeerden.
Hotel
Raak je niet uitgekeken in Vliegbasis Twenthe of wil je ontdekken wat er nog meer te doen is in Overijssel? Kies dan voor een hotelovernachting in de buurt!