Watersnoodmuseum
Bezoek het Watersnoodmuseum in Zeeland en leer alles over de Watersnoodramp die in 1953 plaatsvond.
De Watersnoodramp
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 wordt Nederland wakker geschud door het hoge water wat door de dijken breekt, veroorzaakt door stormvloed in combinatie met springtij. Een groot deel van de provincie Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en verschillende delen van West-Brabant stonden onder water. Overdag werd de ramp pas echt zichtbaar: waar eerst huizen gevestigd waren en koeien rondliepen, was nu een grote watervlakte. Alles stond onder water. Doordat het water daalde, vluchtten veel mensen naar hoger gelegen gebieden. Zondagmiddag ontstond er nog een vloed, nog groter dan de eerste. 1836 mensen en tienduizenden dieren overleefden de Watersnoodramp niet. Ruim 100.000 mensen verloren hun huis en daarbij hun bezittingen, doordat er ruim 4.500 huizen en gebouwen verwoest waren. Ook in andere landen vielen slachtoffers, zoals België, Duitsland en Engeland.
Het museum
Het Watersnoodmuseum is gevestigd in 4 caissons in Ouwerkerk. Deze caissons zijn gebruikt om het laatste stroomgat te sluiten. Tijdens uw bezoek leert u alles over de Watersnoodramp van 1953, de wederopbouw, de deltawerken en de hedendaagse overstromingen. Daarnaast kunt u verschillende wisselende exposities bewonderen of een souvenir kopen in de museumwinkel. U kunt genieten van een hapje en een drankje in Brasserie Het Vijfde Caisson.
Exposities
In het museum zijn verschillende exposities te bewonderen. In caisson 1 “De dijken breken” leert u alles over de achtergrond van de Watersnoodramp en de beruchte rampnacht. Hier luistert u naar de persoonlijke verhalen. In caisson 2 “Wanhoop en daadkracht” ziet u hoe de hulpverlening op gang kwam en worden er verhalen verteld door overlevenden over hun dierbaren die zij verloren zijn. In caisson 3 “Dijkherstel en dijkversterking” kunt u machines bekijken die voor het herstel gebruikt zijn. Ook zijn er een aantal interactieve onderdelen en kunt u de “geschenkwoning” van Denemarken bekijken. In caisson 4 “De strijd is van altijd” leert u meer over het hedendaagse waterbeheer en hoe de keuzes die worden gemaakt invloed hebben op de toekomst. Het draait hier om waterbewustzijn.
Openingstijden en prijzen
Het Watersnoodmuseum is van 1 april tot 1 november iedere dag geopend. Na 1 november t/m 1 april is het museum op maandag gesloten. Het museum is open van 10:00 tot 17:00. Een kaartje voor het museum is voor volwassenen 12 euro en voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar 6,50 euro. Kinderen t/m 4 jaar mogen gratis naar binnen.
Hotels
Bent u van plan een bezoek te brengen aan het Watersnoodmuseum? Maak uw uitstapje compleet met een overnachting in ons hotel in de buurt van het Watersnoodmuseum. Op minder dan een half uur rijden vanaf de het museum ligt Fletcher strandhotel Renesse, Fletcher Strandhotel Haamstede en Fletcher Wellness-Hotel Kamerduinen. Kom na een bezoek aan het museum tot rust in één van de strand of wellness-hotels en geniet wat de hotels en de omgeving nog meer te bieden hebben.
Fletcher Strandhotel Renesse
Hotel in Renesse
Op 25min. afstand van Watersnoodmuseum
Fletcher Strandhotel Haamstede
Hotel in Burgh-Haamstede
Op 30min. afstand van Watersnoodsmuseum
Fletcher Wellness-Hotel Kamperduinen
Hotel in Kamperland
Op 30min. afstand van Watersnoodsmuseum